skip to Main Content

Vad är funktionell träning?

Kroppen är skapt för rörelser och vill röra sig i tre (3) plan i alla muskler och leder, framåt/bakåt, i sidled och genom rotation. En kropp är aldrig starkare än den svagaste länken därför är det viktigt att se till så att träningen stimulerar alla planen.

Sitter man i en gymmaskin blir rörelsemöstret isolerad (förbestämd bana) då arbetar knäleden framåt/bakåt. Knäet behöver då inte använd några stabilisatorer för att hålla rörelsebanan rak. Skulle man däremot göra en rörelse som knäböj med skivstång så kopplas fler muskler in och stabiliserar.  


I det dagliga livet rör sig kroppen i sju (7) olika basrörelser – knäböj, utfall, böjningar, lyft, drag, vridningar och gång. Dessa rörelsemönster skal ligga till grund för träningen hos oss. Därför behöver man t ex för att bli starkare i knäet träna samtliga muskler runt knäet. Detta görs på bästa sätt med funktionell träning.

Funktionell träning skall innehålla aktiviteter som utmanar kroppens naturliga rörelser som i förlängningen ger ökad styrka och kroppskontroll.

SparaSpara

Back To Top